“Een ongelukje zit in een klein hoekje, geluk in de rest”
Cyberattacks zijn vandaag de dag schering en inslag en vertegenwoordigen een miljoenen business. Van geen vuiltje aan de lucht kan de situatie in een paar minuten omslaan en je volledige operatie stilliggen. Het kost bedrijven duizenden tot miljoenen euro’s – laat staan de imagoschade die het hen kost.
“Cyberaanvallen zijn sinds de pandemie meer dan verdubbeld. Terwijl bedrijven in het verleden relatief bescheiden directe verliezen hebben geleden door cyberaanvallen, hebben sommige bedrijven een veel zwaardere tol moeten betalen.” – IMF
Met de toenemende dreiging vanuit hackers, biedt de cloud een veilige en betrouwbare infrastructuur voor het opslaan en beheren van gegevens. Cloudproviders investeren aanzienlijk in beveiligingsmaatregelen en voldoen aan strenge compliance-standaarden. Investeringen die je als MKB-er simpelweg niet kunt evenaren, maar met de cloud wel de vruchten van kunt plukken. Zodat je je kunt concentreren op de kernactiviteiten zonder je zorgen te hoeven maken over de veiligheid van jouw bedrijfsgegevens.
Waarom de cloud veiliger is dan on-premise
Hoewel het lijkt alsof het beheren van eigen data veiligheid garandeert, is controle niet hetzelfde als veiligheid. On-premise omgevingen vergen veel maatregelen om volledig veilig te zijn, terwijl cloudproviders betere middelen en expertise hebben om data te beschermen tegen hackers en virussen.
Zet in op maximale veiligheid in de cloud
De cloud kan een veilige plek zijn om je gegevens op te slaan, maar het is belangrijk om voorzorgsmaatregelen te nemen. Zorg ervoor dat je een gerenommeerde cloud provider kiest en gebruik sterke wachtwoorden en codering om je gegevens te beschermen. Het is daarom belangrijk om je personeel goed te trainen. Want op een verkeerde link klikken is in een fractie van een seconde gebeurt.
4 tips om je wachtwoorden te beschermen
Naast het bewustzijn over de gevaren van het klikken op schadelijke links, is het ook van groot belang om wachtwoorden te beschermen. Hier volgen de drie belangrijkste tips om je wachtwoorden veilig te houden. Hier zijn vier hands-on tips:
1. Verander wachtwoorden regelmatig
Vaak realiseer je je niet eens dat het wachtwoord van een van je accounts is gecompromitteerd. Door je wachtwoord om de zoveel maanden te veranderen, minimaliseer je de tijd die een hacker toegang heeft tot je account. Hopelijk beperk je zo ook de schade die een cybercrimineel kan veroorzaken.
2. Twee-factor authenticatie
Twee-factor authenticatie (2FA) is een beveiligingsmethode waarbij gebruikers, naast het invoeren van een wachtwoord, een tweede vorm van identificatie moeten verstrekken, zoals een verificatiecode via sms, een authenticatie-app zoals Microsoft Authenticator of biometrische gegevens, om toegang te krijgen tot een systeem of account. Dit verhoogt de beveiliging aanzienlijk door een extra laag van verificatie toe te voegen, zelfs als het wachtwoord wordt gecompromitteerd.
3. Wachtwoordkluis
Een wachtwoordkluis (soms ook bekend als een wachtwoordmanager) is een versleutelde omgeving bedoeld voor het opslaan van gegevens, zoals wachtwoorden en inloggegevens. Er zijn verschillende aanbieders op de markt, zoals 1Password, Keepass en Dashlane.
4. OneTimeSecret.com
Waarom zou je OneTimeSecret willen gebruiken? OneTimeSecret biedt een eenvoudige en veilige manier om gevoelige informatie te delen, zoals wachtwoorden en privélinks, zonder je zorgen te hoeven maken over permanente opslag of onbedoeld delen. Of je nu vertrouwelijke gegevens deelt via e-mail, chat of een ander kanaal, met OneTimeSecret kun je erop vertrouwen dat de informatie slechts één keer zichtbaar is en daarna automatisch wordt vernietigd, waardoor alleen de beoogde ontvanger toegang heeft. Het is als een digitaal post-it briefje dat zichzelf vernietigt na gebruik.
Je leest een hoofdstuk uit ons whitepaper “De Cloud Revolutie”. Download het volledige whitepaper.