Nu technologie steeds sneller verandert, is het verleidelijk om vast te houden aan de vertrouwde werkwijze. Veel bedrijven aarzelen om hun software te upgraden uit angst voor hoge kosten of mogelijke verstoring van hun bedrijfsvoering door downtime. Daarnaast kan de complexiteit van maatwerkoplossingen de upgrade bemoeilijken. Echter, om te kunnen concurreren en groeien, is (technologische) stillstand een silent killer.
Twijfel je of een upgrade van je softwarepakket of een nieuwe oplossing de juiste keuze is voor jouw organisatie? We hebben de vijf belangrijkste drijfveren, die je kunnen helpen bij het maken van deze belangrijke beslissing, op een rij gezet:
1. Nieuwe functies zijn niet beschikbaar in oudere versies
Er worden continu nieuwe mogelijkheden en functionaliteiten toegevoegd aan de software die bedrijven helpen om efficiënter en slimmer te werken. Denk bijvoorbeeld aan API’s waarmee je eenvoudig verbinding kunt maken met externe systemen, geavanceerde rapportageopties die diepere inzichten bieden, en de introductie van kunstmatige intelligentie (AI), zoals Copilot voor Microsoft-producten. Of functies die het mogelijk maken om een groot aantal repeterende en administratieve taken te automatiseren, waardoor je team zich kan concentreren op strategischere taken.
Deze opties zijn standaard beschikbaar in de meest recente softwareversies, maar in oudere releases zijn ze beperkt of helemaal niet mogelijk. Dit betekent dat bedrijven die niet vernieuwen, belangrijke kansen missen om tijd te besparen, de productiviteit te verhogen en hun concurrentiepositie te versterken in een steeds meer gedigitaliseerde markt.
2. End-of-life
Eén van de belangrijkste redenen om een modernisering te overwegen, is wanneer de softwareleverancier stopt met de ondersteuning van een specifieke release. Want daarmee beëindigen ze ook het uitbrengen van beveiligingsupdates en bugfixes. Dat betekent niet per se dat je de software niet meer kunt gebruiken. Maar het brengt wel de continuïteit én veiligheid van je software en dus je onderneming in gevaar. En daarbij kan het een flinke impact hebben op de operatie en betrouwbaarheid richting klanten.
3. Security
We stipten het net al kort aan onder het kopje ‘end-of-life’, maar beveiliging op zichzelf is al een belangrijke reden om je software te vernieuwen. Terwijl cybercriminelen steeds geavanceerder te werk gaan en gebruikmaken van de nieuwste technologieën, wordt verouderde software steeds kwetsbaarder voor aanvallen. Dit is niet langer een theoretisch probleem: het aantal succesvolle hacks neemt elk jaar toe, en bedrijven die werken met legacy software lopen een aanzienlijk hoger risico om slachtoffer te worden.
De gevolgen van een datalek of cyberaanval zijn ernstig: verlies van klantvertrouwen, juridische complicaties, hoge herstelkosten en reputatieschade. Zeker nu databeveiliging een cruciale vereiste is voor bedrijfscontinuïteit, is het essentieel dat je kunt vertrouwen op de beste beveiliging om bedrijfs- en klantgegevens te beschermen.
Door je oplossing regelmatig te upgraden, heb je altijd toegang tot de nieuwste beveiligingsstandaarden, zoals geavanceerde encryptie en multi-factor authenticatie (MFA). Dit soort beveiligingslagen helpen niet alleen om datalekken te voorkomen, maar worden in toenemende
Train je medewerkers
De ingebouwde beveiligingsmaatregelen in onze software bieden al een stevige basis om cybercriminelen buiten de deur te houden. Maar het is ook belangrijk om voorzorgsmaatregelen te nemen. Zoals het gebruik van sterke wachtwoorden en het trainen van je personeel. Want op een verkeerde link klikken is in een fractie van een seconde gebeurt. Meer tips? Download het whitepaper >>
4. Toenemende wensen van opdrachtgevers
Naast de technologische vooruitgang die je binnen je eigen bedrijf wilt boeken, kunnen ook aanvullende eisen vanuit de markt een belangrijke drijfveer zijn om je software te veranderen. Stel dat je kozijnen produceert voor een nieuwbouwproject, of wederverkoper bent van verfartikelen, dan kan de opdrachtgever strikte eisen stellen aan hoe jij data opslaat en deelt met hen en andere betrokkenen.
Zo kunnen projectontwikkelaars eisen dat je via een API-connectie in realtime informatie uitwisselt over leveringen of voorraden. In de verfindustrie kan een webshop met realtime verzendopties cruciaal zijn om aan de verwachtingen van klanten te voldoen. Deze technische functionaliteiten zijn misschien niet haalbaar met je huidige software, maar zijn vaak standaard beschikbaar in de nieuwste versies. Door te investeren in de laatste technologie, zorg je dat je voldoet aan de eisen van de markt en voorkom je dat je achterblijft ten opzichte van je concurrenten.
Als je niet mee evolueert met de markteisen, loop je het risico dat je klanten verliest of belangrijke projecten misloopt. Zorg ervoor dat je bedrijf klaar is voor de toekomst door je software te moderniseren en zo de technische flexibiliteit te bieden die de markt van je verlangt.
5. Kosten besparen op de lange termijn
In de intro gaven we aan dat sommige bedrijven ervoor kiezen om hun softwareoplossing niet te vernieuwen vanwege kostenoverwegingen. Deze keuze is echter vaak gebaseerd op een korte termijn perspectief. Dit kan te maken hebben met een gebrek aan funding of strategische redenen. Maar bedrijven die de investering in software vanuit een langetermijnvisie benaderen, ontdekken vaak dat een upgrade financieel en operationeel voordeliger is.
Zo vereist verouderde software vaak intensief (handmatig) onderhoud. Dit betekent in de praktijk dat bedrijven vaak externe softwareconsultants moeten inhuren, wat op termijn flink in de papieren kan lopen. Geld wat je liever investeert in innovaties, niet in het behoud van je software.Met cloudgebaseerde software – zoals de oplossingen van Microsoft – worden updates automatisch uitgevoerd via een maandelijkse updatecyclus. Dit betekent niet alleen minimale tot geen downtime, maar – zoals we eerder al beschreven – ook continu verbeterde beveiliging en functionaliteit. Bovendien zijn de kosten van deze updates inbegrepen in de maandelijkse abonnementsprijs, wat zorgt voor een voorspelbaar en beheersbaar kostenplaatje.
Neem vandaag nog de stap richting innovatie en zorg ervoor dat jouw organisatie klaar is voor de uitdagingen van morgen.