De toekomst van e-facturatie: digitale verplichtingen op komst in Europa

E-facturatie is in opmars binnen Europa. Wat ooit begon als een manier om facturatieprocessen te digitaliseren, evolueert naar een wettelijke norm. Steeds meer landen stellen elektronische facturen verplicht bij B2B-transacties, zo voert België vanaf 1 januari 2026 een e-facturatieplicht in. Ook jouw organisatie krijgt vroeg of laat te maken met deze verandering. Door nu al stappen te zetten, ben je niet alleen voorbereid op de aankomende regelgeving. Je haalt ook direct voordeel uit efficiëntere processen, minder fouten en lagere kosten.

Wat betekent dit concreet voor jouw organisatie? Collega Mike neemt je mee in de nieuwste ontwikkelingen en laat zien hoe je je kunt voorbereiden op een toekomst waarin e-facturatie de standaard is.

Wat is e-facturatie?

E-facturatie is meer dan alleen het digitaal verzenden van een factuur. E-facturatie betekent het digitaal uitwisselen van facturen in een gestructureerd formaat, zoals XML of UBL, dat automatisch verwerkt kan worden door ERP-systemen als Microsoft Dynamics Business Central. In tegenstelling tot het versturen van een PDF per e-mail, is e-facturatie gericht op volledige automatisering. Geen handmatige invoer meer, geen risico op fouten: gegevens worden direct, veilig en foutloos verwerkt. Om die reden kiezen of eisen steeds meer overheden het gebruik van gestandaardiseerde netwerken zoals Peppol. Deze netwerken zorgen voor een uniforme, betrouwbare en veilige uitwisseling van facturen tussen bedrijven en overheden – en worden in steeds meer landen zelfs verplicht

Waarom stappen landen over op e-facturatie?

Steeds meer landen voeren e-facturatieverplichtingen in als onderdeel van bredere digitaliseringsstrategieën zoals het EU-initiatief VAT in the Digital Age (ViDA). Deze evolutie heeft duidelijke voordelen, niet alleen voor overheden maar ook zeker voor bedrijven.

E-facturatie draagt bij aan:

  • Het voorkomen van btw-fraude
  • Snellere en nauwkeurigere btw-rapportage
  • Minder administratieve lasten
  • Snellere betalingstermijnen
  • Meer transparantie en controle

Voorbeeld: België vanaf 2026

België is een concreet voorbeeld van hoe e-facturatie snel evolueert van optie naar verplichting. Vanaf 1 januari 2026 zijn alle btw-plichtige ondernemingen verplicht om B2B-facturen in een gestructureerd e-factuurformaat via Peppol te verzenden en te ontvangen. België is zeker niet het enige land dat deze stap zet. Naar verwachting zullen ook andere Europese landen deze verplichtingen in de komende jaren verder uitrollen of versnellen. Het is dus geen kwestie van of, maar wanneer jouw organisatie ermee te maken krijgt.

Hoe bereid je jouw organisatie voor op e-facturatie?

Of je nu in België actief bent of elders in Europa, de overstap naar e-facturatie is onafwendbaar. Door nu al de juiste stappen te zetten voorkom je last-minute stress en profiteer je van de voordelen van digitale factuurverwerking.
Zo ga je goed voorbereid de toekomst in:

  1. Breng je huidige systemen in kaart
    Zijn je boekhoud- of ERP-systemen in staat om gestructureerde e-facturen te verwerken? Of is een upgrade noodzakelijk voor de nieuwe standaarden?
  2. Kies voor Business Central E-Documents
    E-Documents is een standaard module opgenomen in Business Central sinds versie 23.0. Deze functionaliteit is speciaal gericht op het veilig uitwisselen van elektronische documenten, zoals facturen en creditnota’s. Dankzij integratie met standaarden zoals Peppol voldoet deze functie aan zowel internationale als lokale regelgeving. Microsoft blijft deze module actief doorontwikkelen om te voldoen aan nieuwe wettelijke eisen en om de automatisering, nauwkeurigheid en efficiëntie in financiële processen te blijven verbeteren.
  3. Begin op tijd met testen en implementeren
    Start nu al met het voorbereiden, testen en het verzenden en ontvangen van e-facturen Zeker als je actief bent in landen waar e-facturatie binnenkort verplicht wordt, is vroege implementatie cruciaal.
  4. Betrek je financiële team
    Zorg dat de betrokken medewerkers getraind zijn in het nieuwe proces en weten hoe ze met de vernieuwde software moeten werken.

Voordelen van e-facturatie

  • Automatische verwerking van inkomende facturen
  • Minder handmatige fouten
  • Snellere goedkeuringen en betalingen
  • Volledige integratie met je ERP
  • Klaar voor Europese wetgeving en Peppol-verkeer
  • Tijd- en kostenbesparing op administratie

Want laten we eerlijk zijn, de vraag is allang niet meer of e-facturatie verplicht wordt in jouw sector of regio, maar wanneer. Door vandaag al de juiste stappen te zetten en slimme oplossingen te implementeren, ben je niet alleen voorbereid op nieuwe regelgeving, je profiteert ook van snellere processen, minder fouten en lagere kosten. Zo zet je een verplichting om in een concurrentievoordeel.

Wil je meer weten over e-facturatie of de mogelijke oplossingen die wij kunnen bieden?

Wij helpen je graag met advies, implementatie of demo.